TávcsöveimA kezdetekSkyWatcher 130/900 Newton + EQ-2Az első távcsövem (2005).

Gyakorlatilag minden ismeret, és hozzáértés nélkül próbáltam egy használható kezdő távcsövet venni, korlátozott anyagi lehetőségek mellett. Ma már ezt a pénzt egy kicsit másként költeném el, de alapvetően nem csináltam rossz vásárt.

A rendszer gyenge pontja az EQ-2-es mechanika. Biztosan nem olyan rossz, mint amilyennek én találom, de én soha nem tudtam megszeretni. Ma már egy acél háromlábas AZ-4-en koptatom vele az eget, és nagyon elégedett vagyok. Alapban egy 6,3 mm-es és egy 25 mm-es okulárt kaptam hozzá. Kiegészítésként beruháztam még egy Pleione atlaszra, egy 7-21 mm-es zoom okulárra, és egy holdszűrőre. Később a készlet bővült egy narancs bolygószűrővel, egy Baader napfóliával, egy jusztírokulárral, és lecseréltem a keresőtávcsövet is.

Nagyon jó kezdet volt, nagyon megszerettette velem az ég vizsgálatát.(eladva)
SkyWatcher 130/900 Newton távcső
6,3 mm SkyWatcher Plössl

Plössl 6,3 mm

Jó kis bolygózó okulár ez, de nem ehhez a mechanikához. A 143-as nagyítás jó lenne, de a viszonylag kicsi látószög miatt az objektum nagyon gyorsan kimegy a látómezőből. Ha valaki ilyen okulárt használ ekkora fényerőnél, akkor célszerű motoros vezérlést, vagy GoTo-t használnia.(eladva)
25 mm Barium Super

Super bárium 25 mm

Ezt az okulárt használtam a legtöbbet. Mélyegezésre való lenne, de sokszor bolygózásra is ezt tettem be. A kisebb nagyítás miatt nagyobb a valós látómező, a célpont tovább észlelhető. Ez is előhozta a Jupiter fő sávjait, és látszik vele a Szaturnusz gyűrűje. Napon és Holdon is jó, és kényelmes a betekintése. (eladva)
7-21 mm TS Zoom

TS Zoom 7-21 mm

Rendkívül kényelmesen használható a zoom funkció miatt. Az ember beállít pl. egy bolygót viszonylag nagy látómezőn a 21-es állásban, és újabb keresgélés nélkül nagyíthatja. Az új, nagylátószögű távcsővel már inkább csak tájra és madárlesre használom amici prizmával. (eladva)
Holdszűrő (sötétzöld)

Holdszűrő (sötétzöld)

Nagyon jó szűrű. Egyszerű, és éppen a megfelelő mennyiségű fényt szűri ki. Holdhoz mindenkinek csak ezt tudom ajánlani.


Kiegészítők, hogy szebb legyen az életKollimációs okulár

Kollimációs okulár

Newton távcsövet nem lehet e nélkül üzemeltetni. Soha el nem múló hálával tartozom Gere Józsi barátomnak, aki megmutatta, hogy hogyan kell normálisan megtisztítani egy tükröt, és hogyan kell jusztírozni egy Newton-t segédtükröstűl, főtükröstűl, mindenestűl (az már az én szerény képességeimet tükrözi, hogy a letöltött segédanyagokból ez nekem egyedül nem sikerült tökéletesen).(eladva)
Baader napszűrő fólia

Baader napszűrő fólia

Olcsó, és jó. Annyi műszaki érzékkel mint amennyi nekem van, érdemes volt előre szerelten, foglalatban venni. A feleségem segítségével, és egy kis filc és pillanatragasztó felhasználásával a 120/600-as akromáton is tökéletesen működik.
SkyWatcher 6x30 kereső

SkyWatcher 6x30 kereső

Az alap (talán 6x24-es) kereső annyira gagyi volt, hogy muszáj volt kidobni. Nem is értem, hogy miért forgalmazzák! Gyenge kép, beállíthatatlan központosítás. Nagyon jó csere volt ez a keresőtávcső. Van eset, amikor a Starpointer jobban használható, de legalább vetélytársak, és nem lépi le az egyik a másikat.
Bolygószűrő #21

Bolygószűrő #21

Mars-ra az egyik legjobb szűrő. Kiváló az ár/érték aránya.


Egy univerzális csodaNikon Action 10x50 binokulárBinokulár nélkül lehet élni, de nem érdemes

Nem a csillagászathoz vettem binokulárt, hanem a túrázáshoz. Aztán kiderült, hogy egy ilyen műszer mire is való. Túrázni nem érdemes vele, mert túl nehéz, és hosszú távon kényelmetlen a cipelése. De ha madarakat vagy a tájat akarja vele nézni az ember, akkor egy csoda.

Az éjszakai ég felé fordítva pedig egészen elképesztő. Képalkotásban nem veszi fel a versenyt egy Zeiss vagy egy Leica binokulárral, de az ár/érték aránya sokkal jobb azoknál. Ahhoz, hogy az éjszakai ég csodáin tényleg tátva maradjon a szánk, egy ilyen műszer elengedhetetlen.
Nikon Action 10x50 binokulár


Mobilitás, és minőségSkywatcher 120/600 refraktor + AZ-4

Skywatcher 120/600 refraktor + AZ-4Az új távcső (2012).

Miután évekig nálam volt a MACSED 100/1000-es Zeiss AS-e (mely 2012-ben a hármashegyaljai Természet Házában került telepítésre) nyilvánvaló lett, hogy a bemutatózáshoz, és egyéb kitelepülős észleléshez egy rövid, lencsés távcső az ideális. Választott optikájú műszert vettem, a széria okulárok nélkül. Mivel AZ-4-es mechanikát használtam a Zeiss-hez is, így tudtam, hogy ez az, ami tökéletesen megfelel az igényeimnek. A minőségi észleléshez beruháztam még egy 2"-es zenittükörbe, két új okulárba, valamint vettem egy kéttagú polárszűrőt, és egy 2x-es barlowt is.

Eddig nagyon bejött. Úgy érzem, hogy a rendelkezésre álló keretből kihoztam a maximumot.

Lacerta dielektrikus zenittükör 2"

Lacerta dielektrikus zenittükör

Mivel a távcsőnek 2"-es kihuzata van, ezért logikus volt beruházni egy korrekt 2"-es zenittükörre. Valójában ez a kiegészítő hamarabb meglett mint a távcső, így már eleve csak élesben próbálhattam ki. Maximálisan hozza a várt minőséget. Mindenkinek csak ajánlani tudom.(eladva)
Amici prizma 45°

Amici prizma 45°

Ez volt a gyári tartozék a távcsőhöz. Először gondolkoztam rajta, hogy kérjem-e egyáltalán, de aztán beugrott, hogy természet megfigyeléshez mindenképpen szükségem van egy egyenes állású prizmára. Nem mondom, hogy hi-tech minőség, de azért madarakat nézni a haverokkal megfelelő. Az 7-21 mm-es zoom okulárt is itt tudom legjobban kihasználni.
GSO SuperView 30 mm (2'')

GSO SuperView 30 mm

Mélyegezéshez ideális párosítás a 120/600-hoz. Jó a képalkotása, és főleg az ár/érték aránya. Szintén nagyon jó beruházásnak bizonyúlt.(eladva)
Baader Hyperion 8 mm

Baader Hyperion 8 mm

Nagyon igényes okulár. Nagy látómező, minőségi képalkotás, könnyű betekintés, és mindkét távcsővel kitűnően tudom használni. Top vétel!(eladva)
2x barlow T2 feltéttel

2x barlow T2 feltéttel

Van aki nem szereti a barlowt. Az biztos, hogy így több a fény útjában lévő optikai elem, ennek összes hátrányával együtt. De ha megnézzük, hogy a variálhatóság miatt így milyen áron jutunk több nagyításhoz, akkor már elgondolkodtató a beszerzése. Én megértem a perfekcionista (és vastagabb pénztárcájú) amatőröket, ha több jó okulárt szereznek be. Bemutatózáshoz viszont ez is kiváló kiegészítő.(eladva)
StarPointer

StarPointer>

Szintén a standard kiegészítője volt a 120/600-asnak, és ennek a lemondásán is gondolkoztam. Aztán ez is maradt, és ezt sem bántam meg. Nagyon könnyű párhuzamosítani, és a fényesebb objektumokat megkeresni vele. Megint csak a bemutatózás kiváló segédeszköze.
Polarizációs szűrőpár

Polarizációs szűrőpár

Először azt hittem, hogy csodát vásárolok, de aztán rájöttem, hogy a zöld holdszűrőm az esetek 95%-ában tökéletesen kiszolgál. Ettől függetlenül nem volt ez rossz vásár, csak még nem használtam ki minden finomságát.(eladva)
Scopium UHC szűrő

Scopium UHC szűrő

Ezt a 2"-es szűrőt a jobb mélyég észleléshez vettem. Városi ég alatt az Orion-ködön kipróbálva teljesen meggyőző volt. A hátteret szépen sötétítette, és a környezeti fények ellenére is kontrasztosabb képet produkált. Sötét ég alatt még hatásosabb a javulás. Ködökhöz nagyon hasznos kiegészítő.(eladva)
Baader Yellow színszűrő

Baader Yellow színszűrő

Kiváló vétel volt. Igazából a színihibát szerettem volna csökkenteni, de ezzel a szűrővel két legyet ütöttem egy csapásra. Remekül csökkenti a nagyobb nagyításoknál fellépő kékes-lilás halót, és kiváló bolygószűrő egyben.
Baader Green színszűrő

Baader Green színszűrő

Szaturnuszra a legjobb általános szűrő, és látványos is a látott kép javulása. A legmegdöbbentőbb viszont a napfóliával együtt való használata, ahol a 240x nagyítással kapott gyengécske képből, gyönyörű kontrasztos képet varázsolt. Nagyszerű vétel volt.
Baader Blue színszűrő

Baader Blue színszűrő

Többcélú szűrő, de a szakirodalom szerint ez a legjobb a Jupiter Nagy Vörös Foltjának (GRS) kiemeléséhez. A GRS-t még ugyan nem tudtam megnézni vele, de a felhősávokat kiválóan kontrasztosította.
Zöld lézer

Zöld lézer

A csillagászati bemutatók igazi szárja. Nem szerves része a távcsöveknek (bár felszerelhető, ha valaki keresőnek akarja használni), de nagyon látványosan segíti azt, aki az esti égbolton látható objektumokat akarja megmutatni.
Baader Hyperion fókuszállító gyűrű 14 mm

Baader Hyperion fókuszállító gyűrű 14 mm

Ez a gyűrű a 8 mm-es Hyperion okulárból 6 mm-est csinál. Így az 50 mm-re leblendézett 120/600-asnál a maximális 100x nagyítást érem el minőségromlás nélkül. Igaz, hogy ez nem túl nagy nagyítás, de a blendézéssel kialakított f12-es fényerejű távcsőnek viszont elképesztően szép képe van.(eladva)
Baader Hyperion fókuszállító gyűrű 28 mm

Baader Hyperion fókuszállító gyűrű 28 mm

Ez a gyűrű pedig a 8 mm-es Hyperion okulárból 5 mm-est csinál. Ennek a használatával és a 2x barlowal a 120/600-nál használható értelmes nagyítás felső határát a 240x tudom előállítani. Szűrőkkel kiválóan lehet így bolygózni ezzel az egyébként mélyeges távcsővel.(eladva)
University Optics 6 mm ortho

University Optics 6 mm ortho

A minőségi bolygó észleléshez vásároltam, kicsit félve a kényelmetlenségektől. De felesleges volt aggódnom, nagyon jól használható. A képe pedig egyszerűen fantasztikus. Tervezem más fókuszú ortho beszerzését is.
Explore Scientific 68° series 24 mm

Explore Scientific 68° series 24 mm

Mélyég észleléshez vettem az 1,25"-es zenittükörhöz. Ezen a platformon ez látómező és fókusz produkálja az elérhető legnagyobb valós látómezőt. Gyönyörű képe van. Színezést, torzítást nem tapasztaltam.
Lacerta dielektrikus zenittükör 1,15"

Lacerta dielektrikus zenittükör

Az ortho rövid fókusza miatt cseréltem le a 2"-es változatot. Ez is maximálisan hozza a várt minőséget. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Meade Meries 4000 Super Plössl 9,7 mm

Meade Meries 4000 Super Plössl 9,7 mm

Kölcsönbe kapott kiváló minőségű általános célú okulár.
Baader Classic ortho 18 mm

Baader Classic ortho 18 mm

Ha egyszer valakit megérint az ortho okulárok minőségének imádata, akkor az valószínűleg a rabja is marad. És mint ebből is látható, mélyegezéshez is nagyon jól használhatóak. Kis nagyításokhoz az egyik legjobb képet adó okulár.
Vixen ortho 4 mm

Vixen ortho 4 mm

Természetesen ez is nagyszerű ortho, és kiváló bolygózáshoz. Egy kicsit azért szorul háttérbe a használata, mert nincs goto mechanikám, és a kis látómező és nagyobb nagyítás miatt gyorsan kimegy a kép.
Explore Scientific UHC szűrő

Explore Scientific UHC szűrő

Nagyon jó minőségű mélyég szűrő. Csak ajánlani tudom
Scopium ND 12,5% szűrő

Scopium ND 12,5% szűrő

A bemutatók időpontját néha nem mi határozzuk meg. Ha egy észlelés teliholdhoz közeli időpontra esik, akkor nagyon jól jön egy ilyen erős szűrő. És mivel a színeken sem változtat, a Hold is természetesebb látványt nyújt.
Skywatcher 80/600 ED APOrefraktor

Skywatcher 80/600 ED APO refraktorAz igazán minőségi bemutatózáshoz

Kölcsönbe kapott távcső az egyesületi bemutatókhoz. Nagy nagyításon sokkal kontrasztosabb képet ad mint az F5-ös refraktorom, de a kisebb átmérő miatt kisebb a fénygyűjtése is. Ezért bolygózáshoz használom leginkább. Viszont kicsi, könnyű, nagyon egyszerű vele települni